Μετά το «ντόμινο» καταρρεύσεων τι; Η συζήτηση στις ΗΠΑ για τη διάσωση των τραπεζών
Shutterstock
Shutterstock

Μετά το «ντόμινο» καταρρεύσεων τι; Η συζήτηση στις ΗΠΑ για τη διάσωση των τραπεζών

Για περίπου 77 ώρες, από το μεσημέρι της Παρασκευής (10/03) έως τις 6 το απόγευμα της Κυριακής (12/03) μια κουστωδία από μεγαλοστελέχη της Silicon Valley απηύθυνε ηχηρές εκκλήσεις για την αποζημίωση των ανασφάλιστων καταθετών της Silicon Valley Bank (SVB). Ζητούσαν, με απλά λόγια να ανοίξει διάπλατα στις ΗΠΑ η συζήτηση για τη διάσωση των τραπεζών. Τελικά, πήραν αυτό που ήθελαν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιδρά σθεναρά στην ιδέα ότι επρόκειτο για διάσωση. «Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», αναφέρει η επίσημη δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, της Fed και της FDIC.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός διάσωσης των τραπεζών

Όταν μια τράπεζα χρεοκοπεί, οι καταθέτες αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό ταμείο της FDIC. Η ασφάλιση καλύπτει μόνο καταθέσεις έως 250.000 δολάρια, αν και υπάρχουν πολλές παρακάμψεις που επιτρέπουν στους καταθέτες να αγοράσουν ουσιαστικά πολύ μεγαλύτερη σε ποσό ασφάλιση από αυτή που προβλέπεται.

Στις περιπτώσεις της SVB και της Signature Bank, η ασφάλιση FDIC θα καλύπτει πλέον όλους τους καταθέτες, ανεξαρτήτως μεγέθους. Το ταμείο ασφάλισης FDIC - το οποίο χρηματοδοτείται από εισφορά επί των τραπεζικών καταθέσεων - ανέρχεται σε περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτό δεν είναι κάτι ριζοσπαστικό ή νέο. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες έχουν πληρωθεί στο ακέραιο σε κάθε χρεοκοπία τράπεζας στη ζωντανή μνήμη, με μία μόνο εξαίρεση, αυτή της IndyMac, το 2008.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι είναι επίσης καταθέτες σε τράπεζες και κάποιο μέρος των τραπεζικών τους καταθέσεων χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του FDIC, σε κάτι που μοιάζει πολύ με ακούσιο φόρο που επιβάλλεται από μια κυβερνητική υπηρεσία.

Το θέμα των stress test και η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η γερουσιαστής των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία πιέζει για αυστηρότερη ρύθμιση μετά την πτώχευση δύο τραπεζών τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα stress test των τραπεζών πρέπει να γίνονται από εξωτερικό φορέα.

Η Γουόρεν, που ανήκει στους Δημοκρατικούς, σε συνέντευξη της στο CNBC δήλωσε ότι στην τραπεζική επιτροπή της Γερουσίας οι βουλευτές πρέπει να επαναφέρουν σε ισχύ αυστηρότερους περιορισμούς για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες, αλλά ότι οι τράπεζες με ενεργητικό κάτω των 50 δισ.δολαρίων δεν θα υπόκεινται σε νέα ρύθμιση.

Όλα αυτά την ώρα που οι ευρωαγορές, η Wall Street και το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ φουντώνει ο φόβος πως η Credit Suisse θα πυροδοτήσει νέα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη.

Η Credit Suisse βρίσκεται εν μέσω μιας περίπλοκης αναδιάρθρωσης, σε μία συγκυρία που φέρνει ένα ευρύ sell off στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και ανησυχίες για την οικονομική ευρωστία των τραπεζών παγκοσμίως, μετά την κατάρρευση των Silvergate Capital, Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Στα τέλη του 2022 η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022».

Στην ετήσια έκθεσή της, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει «ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης» για τα έτη 2021 και 2022.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με βουτιά που άγγιξε το 29%.

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: «Βουλιάζουν» οι αγορές - Σε κόκκινο συναγερμό η ΕΚΤ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το τραπεζικό sell off έφερε βαριές απώλειες 4,55%

«Κερδισμένοι» χρυσός και ασήμι λόγω της τραπεζικής κρίσης

Credit Suisse: Ζητά τη βοήθεια της SNB - Εκτοξεύονται τα CDS