Παγκόσμια Τράπεζα: Πιέζει για επιχορηγήσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την καταπολέμηση κρίσεων

Παγκόσμια Τράπεζα: Πιέζει για επιχορηγήσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την καταπολέμηση κρίσεων

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει περισσότερες επιχορηγήσεις και νέα κεφάλαια από τις χώρες μέλη της, ώστε να αυξήσει τις χορηγήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων κρίσεων, δήλωσε την Τρίτη η γενική διευθύντρια, Anna Bjerde.

Συγκεκριμένα, η Anna Bjerde δήλωσε σε συνέντευξή της ότι θέλουν να συγκεντρώσουν τη βοήθεια των δωρητών για έναν νεοσύστατο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που αντιμετωπίζουν επικαλυπτόμενες παγκόσμιες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών κλιματικών φαινομένων.

«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνίες και να έχουμε ένα πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Bjerde, προσθέτοντας ότι απαιτούνται πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για τη διευκόλυνση κρίσης.

Η εν λόγω διευκόλυνση εντάσσεται στο ταμείο της Διεθνούς Αναπτυξιακής Ένωσης (IDA), το ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις φτωχότερες χώρες. Η τελευταία αναπλήρωση εξαντλήθηκε γρήγορα από την πανδημία.

Η πανδημία και ο COVID-19 ώθησε πολλές φτωχές χώρες σε δυσχερή κατάσταση χρέους, καθώς αναμενόταν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους παρά το τεράστιο σοκ στα οικονομικά τους.

Η Bjerde ελπίζει σε μία σημαντική πρόοδο όσον αφορά την προσέλκυση ενδιαφέροντος για τη διευκόλυνση στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρόκο τον Οκτώβριο.

Επίσης, τόνισε: «Πρέπει πραγματικά να πάρουμε επιχορηγήσεις από τις ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες με υψηλότερο εισόδημα, ώστε να παράσχουμε μεταφορές πόρων στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα»

Η Παγκόσμια Τράπεζα, της οποίας το 25μελές εκτελεστικό συμβούλιο εξέλεξε στις 3 Μαΐου νέο πρόεδρο, επιδιώκει να αυξήσει τον δανεισμό για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και οι συγκρούσεις.

Ο «οδικός χάρτης εξέλιξης» της Παγκόσμιας Τράπεζας καλεί τη διοίκησή της να αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή της αποστολής, του μοντέλου λειτουργίας και της οικονομικής της ικανότητας.

Προβλέπει επίσης τη διερεύνηση επιλογών, όπως μια πιθανή νέα αύξηση κεφαλαίου για την απελευθέρωση περισσότερου δανεισμού και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η αύξηση κεφαλαίου ήταν μια συνεχής συζήτηση που χρειαζόταν δέσμευση με τους μετόχους, δήλωσε η Bjerde.

«Υπάρχουν καλές προσπάθειες από τη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας να εξετάσει όλες τις ευκαιρίες για τη μεγιστοποίηση του κεφαλαίου και την απελευθέρωση πόρων πρώτα εσωτερικά, μέσω της βελτιστοποίησης του ισολογισμού και ούτω καθεξής»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τον Απρίλιο ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα περιλαμβάνουν πιθανές αλλαγές που θα επιτρέψουν στους βραχίονες δανεισμού του ιδιωτικού τομέα και των φτωχών χωρών της τράπεζας να δανείζουν σε υπο-κυβερνητικές οντότητες, όπως πόλεις και περιφερειακές αρχές.

Ο υποεθνικός δανεισμός, επεσήμανε η Bjerde, είναι κάτι που η Παγκόσμια Τράπεζα «θα ήθελε πολύ να διερευνήσει περαιτέρω».

Τέλος, η Bjerde ανέφερε:

«Πρέπει να αποτελέσει μέρος της εργαλειοθήκης και των λύσεων, διότι πρέπει να συνεργαστούμε τόσο με τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και με τις υποεθνικές κυβερνήσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από αυτές τις πιεστικές ανάγκες και τις επείγουσες προτεραιότητες».