Τράπεζες: Καλύτερα έσοδα, χαμηλότερες προβλέψεις και συγκράτηση του κόστους
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Καλύτερα έσοδα, χαμηλότερες προβλέψεις και συγκράτηση του κόστους

Το πρώτο τρίμηνο των συστημικών τραπεζών είναι το καλύτερο από το 2011 σε επίπεδο οργανικών κερδών. Μπορεί τα έσοδα από τόκους να μην είναι τα υψηλότερα όλων των εποχών, ο συνδυασμός ωστόσο αύξησης των επαναλαμβανόμενων εσόδων (core PPI) και της συγκράτησης των εξόδων (861,7 εκατ. ευρώ) έφερε οργανικά κέρδη 1,4 δισ. ευρώ, μια επίδοση που όχι μόνο αποτελεί ένα δυνατό ξεκίνημα, αλλά μια βάση στην οποία οι τράπεζες θα χτίσουν τα επόμενα τρία τρίμηνα.

Το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε στο 2,42% από 2,16% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ πέρυσι στο α’ τρίμηνο ήταν στο 1,53%. Σημειώστε δε ότι τα περισσότερα επιχειρηματικά πλάνα κάνουν λόγο για περιθώριο μέσα στην χρήση έως 2,2%. 

Τα έσοδα από τόκους έχουν αυξηθεί σε ένα τρίμηνο κατά 150 εκατ. ευρώ (+3,8% από το Q4:22 και 56,3% από το Q1:22) λόγω της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της υψηλότερης συνεισφοράς των ομολόγων. Η διαφορά με άλλες περιόδους είναι ότι το κομμάτι της συνεισφοράς των τόκων που προέρχεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορά ποσοστό μικρότερο του 8% προσδίδοντας ποιοτικά χαρακτηριστικά στην βασική γραμμή του εισοδήματος.

Πολύ καλύτερα έχουν πάει και οι προμήθειες οι οποίες αυξήθηκαν 19,6% σε σχέση με πέρυσι. Στα έσοδα από trading δεν υπάρχουν αξιόλογες μεταβολές καθώς αθροιστικά υπάρχουν μόνο 8 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι το σχετικό κονδύλι προσέγγισε τα 600 εκατ. ευρώ που αφορούσε κυρίως έκτακτα από την ασφάλιση του χαρτοφυλακίου ομολόγων. 

Στο κόστος παρά την αύξηση του τακτικού μισθολογίου κατά 2,7% η μείωση των διοικητικών εξόδων κατά 3,3% έφερε το σύνολο των λειτουργικών εξόδων στο «μια ή άλλη» με πέρυσι. Οι συστημικές τράπεζες κατάφεραν στο α’ τρίμηνο να πετύχουν κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο: Να φέρουν τον λόγο οργανικά έσοδα προς κόστος λειτουργίας στο 38% μακράν καλύτερα από τον ετήσιο στόχο του 45%. Και το κυριότερο απ' όλα είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις έχουν σε σημαντικό βαθμό συντελεστεί ώστε στο μέλλον οι εθελούσιες αποχωρήσεις να έχουν μικρότερο κόστος ή να είναι πολύ πιο στοχευμένες.

Οι απομειώσεις δανείων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία με το κόστος απομειώσεων να υποχωρεί στο 0,79% από 0,89% στο Q4:22 και 1,12% στο Q1:22 το οποίο μεταφράζεται σε 298 εκατ. ευρώ από 338 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις συρρικνώθηκαν στα 9,3 δισ. ευρώ από 9,8 δισ. ευρώ πέρυσι με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 6%, ενώ ο λόγος κάλυψης παρέμεινε στο 60% με αρκετή διακύμανση μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών η οποία δικαιολογείται από το μίγμα των επιμέρους δανειακών χαρτοφυλακίων.

Τόσο στα υπόλοιπα δανείων όσο και στα υπόλοιπα καταθέσεων παρατηρείται μείωση 4,5 και 3,7 δισ. ευρώ από το τέλος του 2022 γεγονός που αποδίδεται στο κλείσιμο γραμμών που σχετίζονται με τα κεφάλαια κίνησης, καθώς η αύξηση των επιτοκίων καθιστά ασύμφορη τη συντήρηση τους. Οι δείκτες φερεγγυότητας ήρθαν πιο κοντά στους προσαρμοσμένους δείκτες της Βασιλείας ΙΙΙ φθάνοντας το ικανοποιητικό 14,4%. 

Τέλος, η τελική γραμμή έδειξε 787 εκατ. ευρώ, από τα πιο καθαρά νούμερα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε οργανική επίδοση. Με τα κέρδη του α’ τριμήνου η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 12% που είναι συμβατό με τις προβλέψεις για την πορεία της χρήσης. Και οι τέσσερις τράπεζες ανέφεραν ότι έχουν σαν στόχο την διανομή μερίσματος, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αξιοποιήσει ένα μέρος της κερδοφορίας της για να επιταχύνει την μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας βελτιώνοντας την ποιότητα των κεφαλαίων της, μειώνοντας στο 50% το σχετικό μέγεθος στα βασικά της κεφάλαια έως το 2025. 

Συμπερασματικά η εικόνα του α’ τριμήνου είναι από ενθαρρυντική έως πολύ αισιόδοξη. Τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις και έρχονται να επιβραβεύσουν προσπάθειες και αναδιαρθρώσεις χρόνων. Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, αλλά όχι τόσο κρίσιμες όσο αυτές που πέρασαν οι τράπεζες για να φθάσουν ως εδώ. Το μέλλον προδιαγράφεται επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά λαμπρό.