Τι είδαμε μέχρι σήμερα, τι να περιμένουμε στη συνέχεια
Pixabay
Pixabay
Χρηματιστήριο Αθηνών

Τι είδαμε μέχρι σήμερα, τι να περιμένουμε στη συνέχεια

Το πρώτο τρίμηνο τελειώνει σήμερα και ήταν τόσο πυκνό σε εξελίξεις στην ειδησεογραφία εντός και εκτός Ελλάδας που θα μπορούσε να είναι τα γεγονότα μιας ολόκληρης χρονιάς.

Οι πρώτες 90 ημέρες του 2023 είχαν δύο χρηματιστηριακά πρόσωπα: Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η αγορά είχε ορμή, δύναμη και αισιοδοξία που πατούσε κυρίως στην προοπτική της συνέχισης μιας οικονομικής πολιτικής που είχε, μεταξύ άλλων, σαν προτεραιότητες την αύξηση του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα και ακολούθως την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ένα αφήγημα δηλαδή ικανό να προσελκύσει νέους παίκτες, όχι μόνο στο ταμπλό, αλλά σε όλο το εύρος των ελληνικών αξιών. 

Παράλληλα οι εισηγμένες δείχνουν ότι θα εμφανίσουν τα περισσότερα καθαρά κέρδη στην ιστορία τους το 2022 έχοντας πολύ δυνατές επιδόσεις από τις τράπεζες και τις ενεργειακές εταιρίες. Δεν πρόκειται για εκτίμηση αλλά για γεγονός. Στις 30 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι σήμερα η λειτουργική κερδοφορία βρίσκεται στα 8,98 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 8,1 δισ. ευρώ με καλύτερες αντίστοιχες επιδόσεις τα  8,94 δισ. ευρώ λειτουργικά του 2009 (συγκρίσιμη βάση) και τα 8,04 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη του 2007.

Δεδομένου του ότι απομένουν 110 εταιρίες να ανακοινώσουν -μεταξύ αυτών Motor Oil, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- τα βασικά μεγέθη των κερδών θα ξεπεράσουν τα 11 ψηφία για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Αυτή είναι και η βασική αιτία της υπεραπόδοσης της αγοράς. Το Χρηματιστήριο έχει φθηνύνει εκ των έσω μοιράζοντας καλά μερίσματα δικαιολογώντας το κόστος παραμονής των επενδυτών, παρά τις αναταράξεις που δημιουργούν διαφορετικά μέτωπα. 

Ένα άλλο θετικό στοιχείο που λειτούργησε στον επαναπροσδιορισμό του γεωπολιτικού ρίσκου ήταν η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας μετά το σεισμό στις αρχές Φεβρουαρίου. Ακόμα και για όσους στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στην εξαφάνιση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, ο παράγοντας αυτός έχει βγει εκτός κάδρου τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, είτε ο Ερντογάν επανεκλεγεί, είτε ο Κιλιτσντάρογλου, τα πράγματα για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα, θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να αλλάξουν επί της ουσίας. 

Από εκεί και πέρα ο Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που πολύ πιθανώς έπαιξε ρόλο στην ανακοίνωση των εκλογών στις 21 Μαΐου. Το κλίμα επιδεινώθηκε από την τραπεζική κρίση σε Ευρώπη και Αμερική η οποία αναχαιτίστηκε μεν γρήγορα, άλλαξε ωστόσο την προοπτική των επιτοκίων καθώς οι κεντρικές τράπεζες φάνηκαν διστακτικές να διατηρήσουν τον ρυθμό αύξησης του κόστος χρήματος υπό την απειλή νέων φαινομένων που θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του συστήματος. 

Οι μόλις 16 συνεδριάσεις του Απριλίου έχουν δύο κομβικές ημερομηνίες: Την 12η Απριλίου όπου θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Μαρτίου στις ΗΠΑ και τα πρακτικά της FED και η 21η Απριλίου κατά την οποία η S&P θα διατυπώσει την άποψη της για το ελληνικό αξιόχρεο. Αν και η S&P έχει την Ελλάδα μία μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα η πιθανότητα να προχωρήσει σε αναβάθμιση μεσούσης της προεκλογικής περιόδου φαντάζει περισσότερο με επιθυμία παρά με ένα υπαρκτό ενδεχόμενο.

Επομένως, σημείο αναφοράς θα είναι η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου στις ΗΠΑ τα οποία θα έχουν τα απόνερα της τραπεζικής κρίσης.

Προς το παρόν οι μέσες εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για μέση μείωση κερδών ανά μετοχή 9,7%  στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στο εσωτερικό θα έχουμε σε πλήρη εξέλιξη τα δρώμενα της προεκλογικής περιόδου μετά το Πάσχα, την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης για τις εισηγμένες και μια πρώτη αίσθηση του πώς θα πάει ο Τουρισμός με βάση τις καλοκαιρινές προκρατήσεις.  

Ο Γενικός Δείκτης μπαίνει στο β’ τρίμηνο με κέρδη άνω του 13% και μέσες ημερήσιες συναλλαγές 112 εκατ. ευρώ (+52%). Το τρίμηνο που ξεκινάει είναι από τα πιο αμφίρροπα των τελευταίων ετών, αφού υπάρχουν παράμετροι που μπορούν να κινήσουν την αγορά πολύ και προς διαφορετική κατεύθυνση. Δεν θα πλήξουμε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.