«Κενά» δεδομένων στην υγεία των γυναικών - Τι πρέπει να αλλάξει

«Κενά» δεδομένων στην υγεία των γυναικών - Τι πρέπει να αλλάξει

Παρά την εκθετική αύξηση των δεδομένων που παράγονται σε όλο το σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης, παραμένουν αξιοσημείωτα κενά. Ένας τέτοιος τομέας είναι η υγεία των γυναικών.

Αυτές οι ανισότητες στα δεδομένα έχουν άμεση επιρροή στην υγεία των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορισμένες υποομάδες γυναικών, όπως εκείνες με διαφορετικό οικονομικό υπόβαθρο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου, είναι πιο ευάλωτες στα κενά και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των τυφλών σημείων.

Για κάθε μία γυναίκα που διαγιγνώσκεται με μια πάθηση της υγείας των γυναικών, περίπου τέσσερις μένουν αδιάγνωστες. 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το φύλο του ιατρού που κάνει τη διάγνωση φαίνεται να συσχετίζεται με την πιθανότητα διάγνωσης μιας πάθησης. Συγκεκριμένα, στα δεδομένα απαιτήσεων που αναλύθηκαν από το McKinsey&Company, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μια γυναικεία πάθηση, εάν ο γιατρός τους είναι γυναίκα.

Στον τομέα της υγείας των γυναικών, τα κενά δεδομένων συμπίπτουν με χαμηλότερα ποσοστά κλινικής ανάπτυξης που εστιάζουν στην υγεία των γυναικών.

Ωστόσο, οι ευκαιρίες για την κάλυψη των συγκεκριμένων κενών είναι πολλές και αφορούν τόσο τις ίδιες τις γυναίκες όσο και τους συμμετέχοντες στον κλάδο που θα εποφεληθούν από τη βελτίωση της υγείας των γυναικών.

Τι πρέπει να γίνει; 

Αναγνώριση της σημασίας του φύλου στον ορισμό και τη θεραπεία των ασθενειών. Το σημείο εκκίνησης είναι η δημιουργία ενός ευρέως αναγνωρισμένου ορισμού της υγείας των γυναικών που περιλαμβάνει όλες τις σχετικές καταστάσεις -όχι μόνο εκείνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγική υγεία- και υπογραμμίζει τη βιολογική σημασία του φύλου για τα αποτελέσματα της υγείας.

Ενίσχυση των κινήτρων σε κάθε βήμα της αλυσίδας αξίας των δεδομένων για την υγεία των γυναικών.  Ορισμένες αλλαγές, όπως αυτές που ενισχύουν την κατανόηση των διαφορών που βασίζονται στο φύλο στις κλινικές εκβάσεις, θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο δημιουργώντας ισχυρότερα θεμέλια για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων για την υγεία των γυναικών. Οι υφιστάμενες εταιρείες υγείας και βιοεπιστημών θα μπορούσαν επίσης να πρωτοστατήσουν στη συνεργασία με εταιρείες που διαθέτουν μη αναλυμένα δεδομένα με βάση το φύλο.

Βελτίωση της παραγωγής και της χρήσης δεδομένων στην παροχή φροντίδας. Η εκπαίδευση των κλινικών ιατρών στην ειδική για το γυναικείο φύλο βιολογία και τις σιωπηρές προκαταλήψεις που γνωρίζουμε σήμερα, με έμφαση στη μείωση του χάσματος μεταξύ του επιπολασμού της πάθησής της και του όγκου των διαγνώσεων, θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας των γυναικών και των κρίσιμων πηγών παραγωγής δεδομένων.

Χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων που σχετίζονται με τα δεδομένα για την υγεία των γυναικών. Οι επενδυτές θα μπορούσαν επίσης να αναζητήσουν ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων που επικεντρώνονται στη δημιουργία δεδομένων για την υγεία των γυναικών και στην κατανόηση του αντίκτυπου των διαφορών που οφείλονται στο φύλο στα αποτελέσματα της υγείας. Οι επενδυτές, οι επιχειρηματίες και οι καθιερωμένοι κατεστημένοι φορείς των βιοεπιστημών έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επένδυση σε αυτό το λευκό χώρο.

Επανεξέταση των παραδοσιακών επιδημιολογικών μετρήσεων. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι μετρήσεις και οι μελέτες υγείας, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών. Τόσο οι βασικές μετρήσεις των αποτελεσμάτων της υγείας όσο και οι αναλύσεις σε επίπεδο πληθυσμού θα πρέπει να στοχεύουν στην ακριβή απεικόνιση της εμπειρίας των ασθενών των διαφόρων υποπληθυσμών. Η επανεξέταση και η επέκταση αυτών των μετρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει κοινή προσπάθεια μεταξύ κυβερνήσεων, ακαδημαϊκών, κλινικών ιατρών και εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας.