Μη θεραπευμένα προβλήματα όρασης συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας
Shutterstock
Shutterstock

Μη θεραπευμένα προβλήματα όρασης συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης αλλά δε φορούν γυαλιά ή δεν αναζητούν θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση, είναι πιο πιθανό να έχουν άνοια, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα εδώ και 15 χρόνια.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η «βελτιστοποίηση» της όρασης, όπως η χρήση γυαλιών ή η επέμβαση καταρράκτη, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Οι συγγραφείς έγραψαν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να αξιολογηθεί πώς η βελτιστοποίηση της όρασης επηρεάζει τη γνωστική έκπτωση και τον κίνδυνο άνοιας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό JAMA Ophthalmology και περιελάμβαναν δεδομένα από 2.967 άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω που έκαναν τεστ όρασης, ως μέρος της Εθνικής Μελέτης για τις τάσεις της υγείας και της γήρανσης του 2021. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις έρευνας σχετικά με τη γνωστική λειτουργία και την άνοια. Τα τεστ όρασης μέτρησαν πόσο καλά οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν πράγματα που ήταν μακριά, πράγματα που ήταν πολύ κοντά τους ή πράγματα που δεν είχαν σαφές περίγραμμα για να τα ξεχωρίσουν από το φόντο.

Συνολικά, το 12% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχε άνοια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 77 ετών.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν άτομα με μη διορθωμένα προβλήματα όρασης, διαπίστωσαν ότι:

Το 22% των ανθρώπων που είχαν πρόβλημα να δουν πράγματα κοντά τους είχαν άνοια

Το 33% των ανθρώπων που είχαν μέτριο ή χειρότερο πρόβλημα να δουν πράγματα μακριά είχαν άνοια

Το 26% των ατόμων με ευαισθησία αντίθεσης είχαν άνοια

Τα άτομα που είχαν πολλαπλά προβλήματα όρασης είχαν ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν άνοια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους είναι η πρώτη σημαντική ενημέρωση δεδομένων σχετικά με τη σχέση μεταξύ όρασης και άνοιας τα τελευταία 15 χρόνια και ότι παλαιότερα δεδομένα χρησιμοποιούσαν αυτοαναφερόμενες πληροφορίες λειτουργίας όρασης, κάτι που πιθανότατα σήμαινε ότι δεν ήταν ακριβείς.

Σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε παράλληλα με τη μελέτη, η καθηγήτρια οφθαλμολογίας της Johns Hopkins Medicine, Sheila West, PhD, Pharm D, έγραψε ότι η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ προβλημάτων όρασης και άνοιας, επειδή μπορεί να μην είναι απλώς θέμα σωματικών αλλαγών στον εγκέφαλο.

«Η απώλεια όρασης συνδέεται με κοινωνική απομόνωση, δυσκολία στην ανάγνωση και γενικά μείωση της προσωπικής και κοινωνικής διέγερσης», έγραψε η West. «Η προσωπική και κοινωνική απομόνωση είναι παράγοντες κινδύνου για τη γνωστική έκπτωση. Εάν υπάρχει έστω και έμμεση σχέση μεταξύ της εξασθένησης της όρασης και της απώλειας της γνωστικής ικανότητας, τότε η βελτίωση της όρασης θα πρέπει να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εξέλιξη».

Η West σημείωσε ότι η παροχή φροντίδας της όρασης σε άτομα σε περιβάλλοντα φροντίδας άνοιας είναι δύσκολη επειδή, για παράδειγμα, τα γυαλιά οράσεως συχνά χάνονται ή οι οικογένειες μπορεί να μην πιστεύουν ότι η χειρουργική επέμβαση αξίζει το συναισθηματικό τραύμα.

Το CDC λέει ότι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν άνοια και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 14 εκατομμύρια μέχρι το 2060.

Διαβάστε επίσης:

Κρουαζιερόπλοια: Αύξηση των επιδημιών Norovirus