Αγορές: Τι μας αποκαλύπτουν χρυσός, δολάριο και πετρέλαιο
Shutterstock
Shutterstock

Αγορές: Τι μας αποκαλύπτουν χρυσός, δολάριο και πετρέλαιο

Για επενδυτές με γερά νεύρα εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall, ειδικά για όσους ασχολούνται με την αγορά των options.

Οι κύριοι δείκτες της Wall παρά το θετικό άνοιγμα έχασαν τα κέρδη τους μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 57,7 μονάδες τον Μάιο από 63,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιπλέον, ο δείκτης για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις 64,5 μονάδες από 68,2 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών διολίσθησε στις 53,4 μονάδες από τις 60,5% μονάδες.

Η μόνη μέτρηση που ήταν «εύπεπτη» ήταν οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να μειωθεί οριακά στο 4,5% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση οι καταναλωτές περιμένουν οι τιμές να εμφανίσουν ετήσια άνοδο 3,2%.

Η Wall εχθές όμως δεν έπρεπε να «χωνέψει» μόνο τις μετρήσεις της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Νωρίς το μεσημέρι αναπαράχθηκε στα ΜΜΕ το τελευταίο σημείωμα της Bank of America, σύμφωνα με το οποίο είναι πιθανή μια παρατεταμένη περίοδος οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, η οποία νομοτελειακά θα επιφέρει πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κερδίσει την προτίμηση των επενδυτών.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψαν οι αναλυτές της BofA αναμένεται μία ύφεση που θα προκαλέσει πλήγμα στην πίστωση και την τεχνολογία, όπως είχε γίνει και το 2008.

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence, οι οποίοι βλέπουν πολύ πιθανό τα υψηλότερα επιτόκια και οι περιορισμένες προοπτικές κερδοφορίας να οδηγήσουν σε ένα «ξεφούσκωμα στις μετοχές τεχνολογίας, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιών.

Το σημείωμα της ΒofA όμως εμπεριείχε και άλλη μια εκτίμηση «βόμβα»: Ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι μάλλον απίθανο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και χαμηλών ποσοστών ανεργίας.

Την ίδια «βόμβα» έριξε και η διοικήτρια της FED, Μισέλ Μπόουμαν, μέσω των δηλώσεων της εχθές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και να τα διατηρήσει υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Μπόουμαν βέβαια είπε το αυτονόητο:Ότι εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και η αγορά εργασίας παραμείνει σφιχτή, θα χρειαστεί εκ των πραγμάτων περαιτέρω σύσφιξη. Και φυσικά ότι για μια μείωση επιτοκίων θα χρειαστούν σοβαρές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία και όχι οι οριακές αποκλιμακώσεις που βλέπουμε μέχρι στιγμής.

Όπως και να έχει, τόνισε πως αναμένει το βασικό επιτόκιο να παραμείνει επαρκώς περιοριστικό για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός και να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα στηρίξουν μια ισχυρή αγορά εργασίας.

Στο προ δύο ημερών άρθρο Πληθωρισμός ΗΠΑ: Τι δεν άρεσε στην αγορά, είχαμε παρουσιάσει τις εκτιμήσεις για την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 13 και 14 Ιουνίου, αλλά και για την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς. Είχαμε επίσης σημειώσει ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι προσδοκίες αυτές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ήδη, δύο ημέρες μετά, η εκτίμηση για μια νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει ανέβει από το 1,5% στο 9,5%.

Η άνοδος αυτής της προσδοκίας δεν είναι ό, τι καλύτερο για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ράλι 22% εντός του 2023 ακριβώς λόγω της προοπτικής ότι η Fed όχι μόνο θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά θα ξεκινήσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, εξέλιξη που θα ανακούφιζε τον ευαίσθητο στα επιτόκια τεχνολογικό κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global, οι εισροές σε μετοχές τεχνολογίας την εβδομάδα εως τις 10 Μαΐου ήταν πέριξ των 3,8 δις δολαρίων. Χάρη σε αυτές τις εισροές δεν έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην τεχνική εικόνα των δεικτών οι εκροές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι οποίες ανήλθαν στα 2,1 δις δολάρια.

Τι θα γίνει όμως αν και ο τεχνολογικός κλάδος αρχίζει να «αδειάζει»; Προφανώς η τεχνική εικόνα των αμερικανικών δεικτών θα αλλάξει άρδην.

Αν προσθέσουμε την ισχυρή πιθανότητα να οδηγηθούμε σε νέα αύξηση του δομικού πληθωρισμού αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για το φαινόμενο Ελ Νίνιο- περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ-  αλλά και την πιθανότητα μιας νέας αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο αν τα εμπορικά ακίνητα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τους επενδυτές με προβληματισμούς –περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- γίνεται κατανοητό ότι για το επόμενο διάστημα , οι διεθνείς αγορές θα είναι γεμάτες με αρκετές νάρκες.

Τουτέστιν, ως επενδυτές θα πρέπει να μεριμνήσουμε έγκαιρα για επαρκή ρευστότητα και στροφή του χαρτοφυλακίου στην ποιότητα και την άμυνα.

Oι «δηλώσεις» του πετρελαίου και του χρυσού-Η «παρέμβαση» του δολαρίου

Εδώ και εβδομάδες ο χρυσός και το πετρέλαιο υποδεικνύουν το «αδειανό πουκάμισο» της προσδοκίας για μείωση επιτοκίων σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την αρχή του έτους, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 10,2%, προσεγγίζοντας στις 4 Μαίου το υψηλό του Αυγούστου του 2020, στα 2075 δολάρια/ουγγιά και του Μαρτίου του 2022 στα 2070 δολάρια/ουγγιά.

Τότε είχε οδηγηθεί σε αυτά τα επίπεδα λόγω της πανδημίας και της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων. Σήμερα πλησιάζει αυτή την κορυφή γιατί οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο  εν μέσω της ανασφάλειας που προκαλούν τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, οι φόβοι για ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο και η αδυναμία να ελέγξουν οι Κεντρικές Τράπεζες πιο αποτελεσματικά τον πληθωρισμό.

Οποιαδήποτε επιδείνωση των παραπάνω παραγόντων είναι κατανοητό ότι θα φέρει νέες εισροές στο πολύτιμο μέταλλο. (σ.σ: πολλές από τις μετοχές εξόρυξης χρυσού και ασημιού έχουν σημειώσει επίσης μεγάλο ράλι εν έτη 2023. Για παράδειγμα η Barrick Gold έχει σημειώσει άνοδο 7,5%, η Wheaton Precious Metals άνοδο 27%, ή η Franco Nevada άνοδο 13%).

Το πετρέλαιο κάτω από τον ίδιο φόβο, δηλαδή ότι η απότομη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε κάτι πολύ παραπάνω από μια ήπια παγκόσμια επιβράδυνση, σε μια σοβαρή ύφεση, έχει διορθώσει από την αρχή του έτους κατά 13,9% .

Αν δεν είχε επέμβει ο ΟPEC+ με την απόφαση του για νέες εν δυνάμει μειώσεις στην προσφορά προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές, ενδεχομένως το Brent να ήταν κάτω ακόμα και από τα 70 δολάρια/βαρέλι.

Το γεγονός ότι είναι βάσιμο το σενάριο όχι μόνο να μη μειώσει η Fed τα επιτόκια, αλλά αντίθετα να προβεί σε κάποιες αυξήσεις ακόμα αν χρειαστεί, φαίνεται και από την εκτίναξη του δολαρίου τις τελευταίες δύο ημέρες.

Στην πρώτη υπόνοια ότι μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει η Fed τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης, ο δείκτης του δολαρίου κέρδισε άμεσα σχεδόν δύο μονάδες, ενώ το ζεύγος eur/usd σημείωσε σοβαρή πτώση από τo 1.1092 στο 1,0850, κλείνοντας κάτω από τον μέσο κινητό των 50 ημερών -1,0872- και πλησιάζοντας τη στήριξη του 90αρη, πέριξ του 1,0820.

Η αποδυνάμωση του πετρελαίου και η άνοδος του χρυσού και του δολαρίου αποκαλύπτουν σε όλο τους το μεγαλείο τους «υπόκωφους» φόβους των επενδυτών για τη μετατροπή της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, την αύξηση των πιέσεων του τραπεζικού κλάδου, την πιθανή αναγκαιότητα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων ελέω του πληθωρισμού και τέλος την αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για το ανώτατο όριο χρέους.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.