Τι «κρύβεται» πίσω από τη στάση αναμονής των επενδυτών
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Τι «κρύβεται» πίσω από τη στάση αναμονής των επενδυτών

Με εναλλαγές προσήμων ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, αν και όπως αποκαλύπτουν τα διαγράμματα των δύο αγορών που συγκεντρώνουν τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, στην ουσία εδώ και ημέρες οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια στάση αναμονής προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο των «ερμαφρόδιτων» μακροοικονομικών ανακοινώσεων και της εταιρικής κερδοφορίας, των προσδοκιών για την εξέλιξη της επιτοκιακής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες και φυσικά των διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον για την αύξηση του ορίου στο ομοσπονδιακό χρέος αλλά και της διάρκειας της νηνεμίας στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Τα διαγράμματα αποκαλύπτουν ότι παραμένει το κέντρο βάρους του S&P500 πέριξ της ζώνης 4120-130, με σαφή αδυναμία να δώσει ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 4195 μονάδες που είναι και το ζητούμενο. Την ίδια στιγμή ο Dax δουλεύει με απόκλιση περίπου 2% από τα ιστορικά υψηλά του, έχοντας δημιουργήσει ένα «μπετό» λίγο κάτω από τις 16000 μονάδες. 

Συμπέρασμα: Οι επενδυτές διατηρούν ως έναν βαθμό την αισιοδοξία τους, αλλά την ίδια στιγμή τους περικυκλώνει και μια σωρεία ανησυχιών. 

Βλέπετε, τα ερωτήματα που ψάχνουν απάντηση είναι πολλά. 

Τελείωσε ο τρέχοντας κύκλος της νομισματικής σύσφιξης ή όχι;

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς η Λαγκάρντ έχει προετοιμάσει την επενδυτική κοινότητα για τη συνέχεια της αύξησης των επιτοκίων.

Για τις ΗΠΑ όμως υπάρχει σαφώς σύγχυση.

Παρά την πρόσφατη αισιοδοξία ότι η τελευταία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης θα ήταν και η τελευταία αύξηση του τρέχοντος κύκλου νομισματικής σύσφιξης, χωρίς να αποκλείονται μάλιστα και οι μειώσεις επιτοκίων σε σύντομο διάστημα, εντούτοις κάθε ημέρα που περνάει το ποσοστό των εκτιμήσεων για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 13-14 Ιουνίου ενισχύεται. 

Από 1,5% μόλις στις 11Μαΐου και 9,56% την Παρασκευή 13 Μαΐου, η πιθανότητα να αυξήσει η Fed ξανά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης έφθασε χθες Δευτέρα στο 24,7%. Μια τόσο μεγάλη διαφοροποίηση των εκτιμήσεων μέσα σε πέντε ημέρες είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή!

Ως εκ τούτου, η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι σημαντική καθώς αναμένονται ενδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων φέτος από πολλούς Αξιωματούχους της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell την Παρασκευή. Ήδη μάλιστα ο πρόεδρος της Fed της Atlanta Raphael Bostic δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει καμία μείωση των επιτοκίων φέτος, καθώς δεν βλέπει τον πληθωρισμό να μειώνεται τόσο γρήγορα όσο πιστεύουν οι συμμετέχοντες στην αγορά. Για να δούμε τι θα δηλώσουν και οι υπόλοιποι.

Τι θα γίνει τελικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ;

Το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ρωτάνε αν θα πληρωθούν σίγουρα τα Τ-Βills που κατέχουν, είναι ενδεικτικό του άγχους που έχει αρχίσει να προκαλείται στην επενδυτική κοινότητα από τη διαμάχη μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων για το πλαφόν στο αμερικανικό χρέος.

Μια αποτυχία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία πριν την 1η Ιουνίου σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της, καθώς όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, η κυβέρνηση θα «ξεμείνει» από λεφτά.  

Αν και κατά τη γνώμη μας πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι που θα τραβήξει εως το «παραπέντε» προκειμένου οι Ρεπουμπλικάνοι να κερδίσουν όσα μπορούν περισσότερα όσον αφορά τη μείωση των δημόσιων δαπανών- ήδη από τις 23 Απριλίου η Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία διαθέτουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι, υιοθέτησε κείμενο που συνδέει την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους με τις περικοπές δημοσίων δαπανών- εντούτοις η επενδυτική κοινότητα έχει ακόμα νωπές τις μνήμες από το 2011, όταν ένα ανάλογο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου με τον Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε τον οίκο S&P να υποβαθμίσει για πρώτη φορά την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε AA+

Η λογική λέει λοιπόν ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι επιθυμία όλων να αποφευχθεί....εκτός και αν οι «συνωμοσιολόγοι» της αγοράς αποδειχθούν αληθινοί και είναι επιθυμητό ένα ακραίο sell off…. 

Σήμερα θα ξεκινήσει ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει ήδη σπεύσει από την Κυριακή να δηλώσει αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών, καθότι πιστεύει ότι «υπάρχει μια επιθυμία από την πλευρά τους και από την δική μας να καταλήξουμε σε συμφωνία. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε». 

Πάγο στην αισιοδοξία του Αμερικανού Προέδρου έσπευσε χθες Δευτέρα να βάλει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου είναι ακόμα «μακριά» στις συζητήσεις που διεξάγουν για την αύξηση του ορίου στο ομοσπονδιακό χρέος προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική πτώχευση. 

Ο πόνος των μάκρο

Αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής αναμένεται να βρεθούν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Απριλίου και τα τριμηνιαία αποτελέσματα των κολοσσών της λιανικής Home Depot σήμερα Τρίτη και της Walmart την Πέμπτη.  

Χθες όμως η εβδομάδα ξεκίνησε με την ανακοίνωση για τον μεταποιητικό δείκτη Empire State της New York Fed. Μετά την ψυχρολουσία της Παρασκευής από την «βουτιά» της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο σε χαμηλό έξι μηνών και της αναρρίχησης των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 -περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- τα στοιχεία για άλλη μια φορά ήταν πολύ πιο «βαριά» από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Ο δείκτης Empire State Manufacturing Index της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης ο οποίος βαθμολογεί το σχετικό επίπεδο των γενικών επιχειρηματικών συνθηκών μετά από έρευνα σε περίπου 200 κατασκευαστές, κατρακύλησε 42,6 μονάδες τον Μάιο, στις -31,8 μονάδες, έναντι προσδοκιών για πτώση στις - 3,75. Η πτώση ακολούθησε μια άνοδο 35,4 μονάδων τον Απρίλιο, η οποία είχε ανεβάσει τον δείκτη σε θετική ένδειξη 10,8.

Δεδομένου ότι οι μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών και συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα, η συγκεκριμένη μέτρηση ενίσχυσε τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας. Τουτέστιν, υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι ανησυχούν πλέον για την ισχύ της οικονομίας και φοβούνται ότι ίσως η ύφεση να έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. 

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs η έρευνα είναι «εξαιρετικά ασταθής» από το 2022 και μετά, με θετική αναθεώρηση ως και 20 μονάδες κάποιες φορές, κάτι που καθιστά πιο δύσκολη την ερμηνεία της.

Ωστόσο, παρά τις όποιες θετικές αναθεωρήσεις, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια, οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι από τις τράπεζες και η έμφαση των καταναλωτών στις υπηρεσίες αντί για τα αγαθά, πιέζουν προς τα κάτω την αμερικανική μεταποιητική δραστηριότητα εδώ και αρκετούς μήνες, όπως αποκαλύπτει και το παρακάτω σχεδιάγραμμα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.