Σύννεφα τραπεζικής κρίσης και ύφεσης στις αγορές

Σύννεφα τραπεζικής κρίσης και ύφεσης στις αγορές

Παρά τον προβληματισμό που προκάλεσαν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις και η χρηματιστηριακή κατάρρευση κατά 75% της First Republic Bank, εντούτοις τα εταιρικά αποτελέσματα και η εκτίμηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ίσως να θορυβηθούν από την επιβράδυνση της οικονομίας και να φρενάρουν τις αυξήσεις επιτοκίων, φαίνεται ότι «έσωσαν την παρτίδα» της χρηματιστηριακής εβδομάδας που μόλις ολοκληρώθηκε.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα η παρτίδα σώθηκε κυρίως χάρη στο γεγονός ότι οι διοικήσεις των εταιρειών είχαν ήδη φροντίσει να κρατήσουν τον πήχη χαμηλά. 

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη τριμήνου 260 εταιρείες από τις 500 του S&P με το 80% αυτών να έχουν καλύτερα αποτελέσματα προσέξτε, όχι από πέρσι ή από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Για πολλές από αυτές τις εταιρείες τα καλύτερα αποτελέσματα αντιστοιχούν απλώς σε μια μικρότερη επιβράδυνση της αναμενόμενης. Η επιβράδυνση όμως του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας παραμένει επιβράδυνση.

Aς πάρουμε για παράδειγμα μια από τις πρωταγωνίστριες όσον αφορά την απόδοση της τρέχουσας εβδομάδας, την μετοχή της Μeta, η οποία ανέβηκε 12%, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall Street .  

Πράγματι, η Meta ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίοι χρήστες του Facebook πλησίασαν τα 3 δισεκατομμύρια, χάρη κυρίως στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα έσοδα αυξήθηκαν 3% στα 28,65 δις δολάρια.  Η εταιρεία σημείωσε κέρδη 5,71 δισ. δολαρίων - 2,20 δολάρια ανά μετοχή- για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν κέρδη 2,02 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 27,67 δις δολάρια.  Όλα καλά μέχρι εδώ.

Αν όμως γυρίσουμε στα αντίστοιχα αποτελέσματα ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, θα δούμε ότι το φετινό τρίμηνο σημείωσε κέρδη κατά 19% λιγότερα από πέρσι όταν τα κέρδη ήταν στα 7,47 δισ. δολάρια ήτοι  2,72 δολάρια ανά μετοχή. 

Παρεμφερείς παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν και με τα αποτελέσματα άλλων εταιρειών,  ενώ φυσικά υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις όπως εκείνη της Αmazon, ή πολλών πετρελαϊκών όπως η Chevron και η ΕxxonMobil, όπου τα υψηλά περιθώρια στη διύλιση εκτίναξαν τα κέρδη παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών. Εντούτοις ακόμα και εδώ υπάρχουν προβληματισμοί για το πώς μπορούν να εξελιχθούν αυτά τα περιθώρια σε περίπτωση σοβαρής διεθνούς ύφεσης, ενώ ο σκεπτικισμός για την επιβραδυνόμενη πορεία του Cloud ήταν αυτός που εν τέλει ανέτρεψε το ράλι της Αmazon.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ύφεση 

Η αλήθεια είναι ότι αν κάτι υπέδειξαν τα μακροοικονομικά στοιχεία της εβδομάδας για την πορεία των ΑΕΠ ήταν ότι οι πιθανότητες μιας ύφεσης είναι αρκετά αυξημένες. 

Ξεκινώντας από την αμερικανική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβράδυνε αισθητά από τα τέλη  του 2022. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη  το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Επίσης σημαντική ανακοίνωση ήταν ότι οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου των επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 0,4%. 

Η μέτρηση για το ΑΕΠ απείχε αρκετά από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του  2% το πρώτο τρίμηνο, οδηγώντας πολλά στελέχη της αγοράς να εκφράσουν φόβους για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, με αρκετούς να μην αποκλείουν ακόμα και μια ύφεση τους επόμενους μήνες, ειδικά αν η Fed συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλοι ανέφεραν ως κύρια συνισταμένη δύναμη που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια ύφεση τις εφεξείς κινήσεις της Fed όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων. 

Βλέπετε, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα o Πάουελ αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. 

Μήπως όμως τα στοιχεία για το ΑΕΠ και η τραπεζική κρίση που επωάζεται για άλλη μια φορά με τις εξελίξεις της First Republic Bank, οδηγήσουν τον Πάουελ αν όχι στο να μην αυξήσει τα επιτόκια σε αυτή τη συνεδρίαση, τουλάχιστον σε μια ρητορική που να συγκλίνει σε μια τέτοια προοπτική για την επόμενη συνεδρίαση; 

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά περιμένει ότι πλησιάζουμε στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με την αύξηση του Μαΐου να αναμένεται να είναι και η τελευταία για τις ΗΠΑ.

Για μια τέτοια εξέλιξη, θετικό ψήφο έδωσε και η μέτρηση για τον προτιμώμενο δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό. 
Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης επιβράδυνε στο 4,2% τον Μάρτιο από 5,1% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για  το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021. 

Αν δεν εμπεριείχε η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για το ΑΕΠ τα στοιχεία για το άλμα των καταναλωτικών δαπανών κατά 3,7% το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι αύξησης 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, θα μπορούσαμε ίσως να πάρουμε το στοίχημα μιας ανατροπής στις 3 Μαΐου. 

Με την κατανάλωση όμως να κρατάει γερά, η αλήθεια είναι ότι το μόνο λογικό στοίχημα είναι ίσως μια ηπιότερη ρητορική όσον αφορά την πορεία της νομισματικής σύσφιξης. 

Ακόμα μεγαλύτερο αίνιγμα αποτελεί η ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την  αντίστοιχη συνεδρίαση της ΕΚΤ να ξεκινάει στις 4 Μαΐου.

Αν και η αγορά περιμένει η ΕΚΤ να συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη και στις συνεδρίασεις των επόμενων μηνών, εντούτοις ένας προβληματισμός από τα στοιχεία της οριακής ανάπτυξης του ΑΕΠ θα υπάρχει σίγουρα στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβλέψεις της Εurostat,  το πρώτο τρίμηνο του 2023 το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην Ε.Ε. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για ανάπτυξη 0,2% στην Ευρωζώνη.  

Υπενθυμίζουμε ότι τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στη ζώνη του ευρώ, ενώ είχε υποχωρήσει 0,1% στην Ε.Ε.   

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε το πρώτο τρίμηνο, μετά από ανάπτυξη 1,8% στη ζώνη του ευρώ και 1,7% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.  

Η επιβράδυνση είναι εμφανής, ειδικά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, η οποία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο  και βάσει των εποχικά διορθωμένων στοιχείων, σε ετήσια βάση εμφάνισε συρρίκνωση 0,1% τη στιγμή που όλες οι χώρες σημείωσαν ανάπτυξη.

Επιπλέον, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από την στατιστική υπηρεσία της χώρας, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για ύφεση.

Τουλάχιστον  το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από τη στασιμότητα που είχε παρουσιάσει το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, παρά τις γενικευμένες απεργίες σε όλη τη χώρα με αφορμή την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. 

Η Λαγκάρντ λοιπόν την επόμενη Πέμπτη θα πρέπει να ζυγίσει  τα νέα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης όμως πολύ δύσκολα θα δώσει προτεραιότητα στους φόβους της ύφεσης από τους αντίστοιχους για τον «φόρο» του πληθωρισμού, που χτυπάει τους πάντες αλλά πρώτα από όλους τους φτωχότερους όπως χαρακτηριστικά λέει.

Πιστεύουμε όμως ότι πιθανότατα να επικαλεστεί με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη να συνδράμουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ για τον έλεγχο του πληθωρισμού και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, περιορίζοντας τη δημοσιονομική στήριξη που είχαν προσφέρει λόγω της πανδημίας και της εκτίναξης των τιμών ενέργειας μετά τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.  

Τα πακέτα αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά και σαφώς να γίνουν πιο στοχευμένα, όπως πολύ ορθά παρατήρησε και το ΔΝΤ, δίνοντας μια «πάσα» στην Πρόεδρο της ΕΚΤ να ρίξει το μπαλάκι στις κυβερνήσεις, απαιτώντας τη δημοσιονομική συνεισφορά τους προκειμένου να χαλαρώσει η Κεντρική Τράπεζα τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Η στήλη πιστεύει ότι στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ θα ασκείται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση για τη ανάληψη του μεριδίου των κυβερνήσεων στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Το επόμενο κεφάλαιο της κρίσης των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ

Ο σημαντικότερος ίσως λόγος που η σκυτάλη του ελέγχου του πληθωρισμού πρέπει να περάσει στη δημοσιονομική πολιτική είναι ότι οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων δεν θα βοηθήσουν στον έλεγχο της κρίσης των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, η οποία από ό,τι φαίνεται είναι έτοιμη να περάσει στο επόμενο κεφάλαιο.

H ελεύθερη πτώση της First Republic με ποσοστό άνω του 75% αυτή την εβδομάδα πολύ πιθανόν να προϊονίζει ότι η αμερικανική περιφερειακή τράπεζα θα αποτελέσει την τέταρτη τράπεζα που θα οδηγηθεί προς καθεστώς ειδικής διαχείρισης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). 

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNBC υπάρχουν ακόμα  ελπίδες για μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει την υπαγωγή σε ειδική εκκαθάριση. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της  First Republic δήλωσε ότι συμμετέχει σε συζητήσεις με πολλά μέρη για τις στρατηγικές της επιλογές, ενώ συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πελάτες της. 

Ανεξάρτητα αν θα καταφέρουν οι αμερικανικές αρχές να διασώσουν την τράπεζα ή όχι, το σημαντικό είναι ότι η Fed πιέστηκε από τις εξελίξεις να αναζητήσει τα κακώς κείμενα που έφεραν τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ εως εδώ, ξεκινώντας από τη διερεύνηση της πτώχευσης της Silicon Valley Bank.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας  που διέρρευσε την Παρασκευή,  η χαλάρωση των κανονισμών για τις τράπεζες την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, αλλά και τα σφάλματα και η καθυστέρηση που επέδειξαν οι εσωτερικοί ελεγκτές  οδήγησαν στην πτώχευση της.

Ως εκ τούτου, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα επανεξετάσει το πλαίσιο των κανονισμών για εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα με ενεργητικό άνω των 100 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων αντοχής και των απαιτήσεων ρευστότητας.

Τουτέστιν, αυτό που υπονοείται στην έκθεση της Fed είναι ότι η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια ή ρευστότητα αλλά και να περιορίσει τις επαναγορές μετοχών, τη διανομή μερισμάτων ή τις αποζημιώσεις στελεχών, σε εταιρείες με ανεπαρκή κεφαλαιακό σχεδιασμό και διαχείριση κινδύνου. 

Βλέπετε, η πλημμυρίδα της ρευστότητας αποσύρεται πλέον και ήρθε η ώρα να ληφθούν δραστικά μέτρα πριν η άμπωτη της σύσφιξης αποκαλύψει και άλλους «γυμνούς βασιλιάδες» του συστήματος. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι λίγο πολύ το πάρτυ τελειώνει και για τους υπόλοιπους, όπως θα υποδείξει τυχόν περιορισμός των μερισμάτων και επαναγορών μετοχών. 

Ίσως για αυτό παρά την ψυχραιμία της η μητέρα των αγορών, ο S&P500  δεν κατάφερε να μας δώσει εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τη ζώνη των  4190-4195 μονάδων, ήτοι πάνω από τον 90αρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ).

Την επόμενη εβδομάδα τα σπουδαία λοιπόν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως
προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.